Web Analytics Made Easy - Statcounter

رشید حس پور در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در بلگراد با اشاره به اینکه سفر رئیس جمهوری صربستان به تهران بلافاصله بعد از برطرف شدن شرایط ناشی از شیوع جهانی ویروس کرونا انجام خواهد شد و دست کم ۱۰ سند همکاری قرار است در این سفر بین دو کشور امضا شود، به روابط دوستانه تهران و بلگراد اشاره کرد و گفت: این روابط به ویژه در زمان دولت تدبیر و امید در سطوح مختلف بسیار خوب و با توجه به علاقمندی طرفین همواره رو به گسترش و توسعه بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حسن پور به روابط ایران و صربستان از زمان یوگسلاوی سابق اشاره کرد و گفت: روابط ایران با صربستان که قبل از استقلال این کشور، در قالب مناسبات با یوگسلاوی بوده، رسما از سال ۱۳۱۶ هجری شمسی برقرار شد.

بر این اساس، سال ۲۰۱۷ مصادف با هشتادمین سالگرد تاسیس روابط دیپلماتیک دو کشور بود و این رویداد با برگزاری نمایشگاهی از اسناد تاریخ روابط دیپلماتیک دو کشور در بلگراد و انتشار اسناد برگزیده این دوره هشتاد ساله در قالب کتاب با حضور مقامات وزارت خارجه صربستان، تعداد زیادی از سفرای مقیم و اصحاب فرهنگ و رسانه و مطبوعات در محل ساختمان آرشیو ملی یوگسلاوی در بلگراد گرامی داشته شد.

سفیر کشورمان در بلگراد به اهمیت اروپا که منطقه بالکان نیز بخشی از آن را تشکیل می دهد، اشاره کرد و روابط سیاسی و همکاری های اقتصادی با صربستان و دیگر کشورهای منطقه را حائز اهمیت خواند. وی گفت: از نگاه جمهوری اسلامی ‌ایران روابط با صربستان به دلیل پیشینه حسن همکاری با یوگسلاوی سابق، موقعیت ژئوپلتیک صربستان در بالکان، عضویت آتی این کشور در اتحادیه اروپا و برخورداری از موقعیت برتر در میان سایر جمهوری های یوگسلاوی سابق حائز اهمیت است. در مقابل، صربستان نیز به خوبی از موقعیت ممتاز جمهوری اسلامی ایران در منطقه حساس خلیج فارس و خاورمیانه، بازار ۸۰ میلیونی و شناخته شده آن، جایگاه کشورمان در جهان اسلام و جنبش عدم تعهد آگاه بوده و برای روابط با تهران اهمیتی ویژه قائل است.

حسن پور افزود: با  به قدرت رسیدن حزب پیشرو در سال ۲۰۱۲ در صحنه سیاسی صربستان، این کشور علاقمندی بیشتر خود را به گسترش روابط با کشورهای شرقی و دوستان یوگسلاوی سابق از جمله جمهوری اسلامی ایران ابراز ‌کرد و از سوی دیگر با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید در جمهوری اسلامی ایران شرایط برای گسترش مناسبات دو کشور بیش از گذشته فراهم گردید.

استقلال عمل صربستان در تنظیم مناسبات با ایران 

نماینده ارشد دولت جمهوری اسلامی ایران در بلگراد با تاکید بر اینکه روند همکاری ها طی سال های پس از توافق هسته‌ای به نفع جمهوری اسلامی ایران تغییر کرده است، گفت: صربستان در مهمترین گام در برخورد با موضوع قطعنامه وضعیت حقوق بشر در ایران تجدید نظر کرد و از سال ۲۰۱۶ به نفع کشورمان رای داده است.

حسن پور افزود: در همین حال «ایویتسا داچیچ» وزیر امور خارجه صربستان اعلام کرد که موضع کشورش در قبال قطعنامه حقوق بشر در ایران نشان می دهد که صربستان برای تنظیم روابط خارجی خود با کشورهای دوست مستقل عمل می کند و تحت تاثیر فشار کشورهای دیگر قرار نمی گیرد. به این ترتیب صربستان به عنوان تنها کشور اروپایی در موضوع قطعنامه پیشنهادی کانادا در مورد وضعیت حقوق بشر در جمهوری اسلامی ایران رای منفی می دهد. همچنین دولت صربستان رسماً اعلام کرده است که از تحریم های آمریکا علیه کشورمان پیروی نخواهد کرد.همزمان دولت صربستان علاقه خود را به توسعه وتحکیم همکاری ها در حوزه های مختلف از جمله سیاسی، اقتصادی، دفاعی، گردشگری، فرهنگی و علمی و اموزشی اعلام کرده و درعمل نیز گام های مشخص و مهمی برای اثبات اراده مثبت خود برداشته است.

به گفته سفیر ایران در بلگراد، معرفی سفیر جدید صربستان در تهران پس از یک سال و نیم وقفه، اراده و همکاری مثبت دولت صربستان برای حل و فصل موضوعات معوقه، لغو روادید برای اتباع جمهوری اسلامی ایران در سال ۱۳۹۶ و بازگشائی دفتر وابستگی نظامی در تهران را می توان در زمره مواردی قرار داد که در بهبود و گسترش روابط همه جانبه صربستان و ایران تاثیر بزرگی داشته است.

"همچنین از دیگر مواردی که در دوره دولت تدبیر و امید موجب گسترش روابط همه حانبه بین ایران و صربستان شد، می توان به اقداماتی از جمله اعلام آمادگی برای امضای موافقتنامه همکاری های دفاعی بین دو کشور، افزایش تبادل هیات‌های سیاسی، پارلمانی، اقتصادی و تجاری بین دو کشور و برقراری پرواز مستقیم بین تهران و بلگراد بعد از ۲۸ سال وقفه و تامین سوخت برای پروازهای ایران که به مقصد اروپا پرواز می کردند و اعلام آمادگی جهت امضای موافقتنامه تجارت ازاد بین دو کشور اشاره کرد."

سفیر ایران در صربستان در ادامه گفت و گو خود با ایرنا به خروج یکجانبه آمریکا از برجام که بر خلاف تمامی قوانین بین المللی است، اشاره کرد و افزود: اگر چه فضای بین المللی ایجاد شده پس از خروج امریکا از برجام و اعمال مجدد  تحریم های یکجانبه آمریکا علیه کشورمان برخی از زمینه های همکاری بین دو کشور از جمله همکاری های اقتصادی را تحت تاثیر قرار داده است اما در عین حال حجم مبادلات تجاری بین دو کشور طی سال های اخیر افزایش یافته است.

همکاری‌های پارلمانی

به گفته حسن پور ، روابط پارلمانی دو کشور ایران و صربستان به موازات روابط در سایر بخش ها روندی صعودی داشته است. سفر علی لاریجانی رئیس وقت مجلس شورای اسلامی به بلگراد که در مهر ماه سال ۱۳۹۸ انجام شد، گویایی این روابط خوب است.

خانم «مایا گویکوویچ» رئیس پارلمان صربستان نیز در آذرماه ۱۳۹۴ از تهران دیدار رسمی بعمل آورد. وی همچنین در تیرماه سال ۱۳۹۶ نیز به منظور شرکت در مراسم تحلیف دکتر «حسن روحانی» رئیس‌جمهوری اسلامی ایران به تهران سفر کرد.

همچنین گروه دوستی پارلمانی ایران و صربستان در مجلس شورای اسلامی با ۱۲ عضو و گروه دوستی پارلمانی صربستان و ایران در پارلمان صربستان با ۲۱ عضو در مجلس صربستان تشکیل شد.

توسعه همکاری های اقتصادی و تجاری

سفیر جمهوری اسلامی ایران در صربستان در باره همکاری های اقتصادی دو کشور گفت: در راستای توسعه همکاری های اقتصادی و تجاری چهاردهمین اجلاس کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی دو کشور در سال ۱۳۹۴ در تهران پس از سال ها وقفه برگزار شد

از سوی دیگر نخستین همایش مشترک تجاری و سرمایه گذاری جمهوری اسلامی ایران وصربستان در تاریخ ۸ اسفند ماه ۱۳۹۶ در بلگراد با حضور بیش از ۱۵۰ نفر از تجار و بازرگانان دو کشور برگزار شد.

در حاشیه این نشست نیر مذاکرات دوجانبه بین بازرگانان و تجار دو کشور برگزار شد. در این همایش مذاکراتی در خصوص توسعه گردشگری، صادرات و واردات محصولات کشاورزی، دامی و گوشت تازه از صربستان به ایران انجام شد. همچنین در زمینه تبادل هیات های تجاری، حضور در نمایشگاه های دو کشور نیز توافقاتی بین تجار و بازرگانان دو کشور صورت گرفت.

پانزدهمین اجلاس کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی دو کشور نیز در خردادماه سال ۱۳۹۷ در بلگراد برگزار شد. در حاشیه این اجلاس، دومین همایش شناخت فرصت های تجاری بین دو کشور با حضور تجار و بازرگانان از بخش های خصوصی و دولتی ایران و صربستان در محل اتاق بازرگانی صربستان با حضور وزاری تجارت و روسای اتاق های بازرگانی دو کشور  برگزار شد.

دو کشور در بخش های کشاورزی، صنایع، معادن، ساختمان سازی، انرژی و پتروشیمی و همچنین گردشگری از ظرفیت های خوبی برای افزایش همکاری ها برخوردار هستند.

به گفته حسن پور، طی سال های اخیر شاهد گسترش مبادلات تجاری بین دو کشور بوده ایم به طور مثال در سال ۱۳۹۷ حجم مبادلات به میزان ۵۲ میلیون و ۳۰۰ هزار دلار رسید که از این مقدار سهم صادرات کشورمان به صربستان ۴۲ میلیون و ۴۰۰ هزار دلار و سهم صادرات صربستان به کشورمان ۹ میلیون و ۸۰۰ هزار دلار بوده است.

همکاری های فرهنگی،‌آموزشی و علمی

سفیر ایران در صربستان با اشاره به همکاری های فرهنگی بین ایران و صربستان گفت برنامه همکاری های فرهنگی بین دو کشور در سال ۱۳۹۵ به امضا رسید و همزمان با آن یادداشت تفاهم همکاری بین کتابخانه های ملی دو کشور نیز امضا شده است.

به گفته سفیر ایران، برگزاری منظم دوره‌های آموزش زبان فارسی، حضور سالانه در نمایشگاه بین‌المللی کتاب بلگراد (ایران در سال ۱۳۹۵ به عنوان میهمان ویژه نمایشگاه بین المللی کتاب بلگراد با ۳۰۰ متر غرفه)، برگزاری هفته فیلم، برگزاری هفته موسیقی سنتی ایران و حضور فیلم های مطرح ایرانی درجشنواره بین المللی فیلم بلگراد به اهتمام رایزنی فرهنگی کشورمان از مهمترین رویدادهای فرهنگی بین دو کشور محسوب می‌شود.

"ترجمه و انتشار گزیده اشعار شعرای نامدار ایرانی به زبان صربی، برگزاری هفته فرهنگی تهران در بلگراد، برپایی نمایشگاه اسناد تاریخ دیپلماسی دو کشور در تهران و بلگراد، تبادل هیات های رسانه‌ای و شرکت صربستان در نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در سال ۱۳۹۷ به عنوان میهمان ویژه نمایشگاه بین المللی کتاب تهران از جمله مهم‌ترین اقدامات سفارت در حوزه فرهنگی محسوب می‌شود."

بنا به اظهارات سفیر کشورمان؛ در حوزه آموزشی نیز صربستان سالانه چند بورس تحصیلی در قالب برنامه «جهان در صربستان» در اختیار ایران قرار می دهد و متقابلا قرار است جمهوری اسلامی ایران چند بورس تحصیلی به دانشجویان صرب ارائه دهد.

تعداد زبان آموزان فارسی در دانشگاه بلگراد در حال حاضر به بیش از ۳۰۰ نفر رسیده است. در سال ۱۳۹۸، اتاق ایران در دانشکده شرق شناسی این دانشگاه افتتاح گردید که این خود گامی بزرگ در جهت جذب بیشتر دانشجویان علاقه مند به زبان فارسی و آشنایی با فرهنگ کشورمان است.

تاسیس کرسی زبان فارسی در دانشگاه بلگراد نیز مراحل نهایی خود را می‌گذارند و انتظار می رود آموزش زبان فارسی از سال آینده تحصیلی ( ۲۰۲۱- ۲۰۲۲) در قالب کرسی جدید و مستقل تدریس شود.‌

سفیر کشورمان همچنین به همکارهای دو کشور در حوزه علوم و فن آوری اشاره کرد و گفت: در حوزه علوم و فن آوری، مراکز تحقیقاتی صربستان در برخی از زمینه ها به دانش  پیشرفته ای دست یافته که همکاری و انتقال آن به کشورمان امکان پذیر است. تبادل استاد و دانشجو، تحقیقات مشترک، برگزاری دوره های تخصصی و اعطای بورس های تحصیلی از دیگر زمینه های همکاری بین کشورمان و صربستان است.

همکاری در حوزه های زیست محیطی اعم از محیط زیست طبیعی از جمله جنگل ها و مراتع، حیات وحش، پارک های ملی و محیط زیست انسانی مانند؛ کنترل آلودگی های زیست محیطی و فن آوری های مرتبط قابل بررسی و در دستور کار قرار دارند.

برچسب‌ها روابط خارجی حسن روحانی بلگراد صربستان

منبع: ایرنا

کلیدواژه: روابط خارجی حسن روحانی بلگراد صربستان روابط خارجی حسن روحانی بلگراد صربستان نمایشگاه بین المللی کتاب جمهوری اسلامی ایران همکاری های اقتصادی تجاری بین دو کشور ایران در صربستان ایران و صربستان یوگسلاوی سابق سفیر ایران زبان فارسی دو کشور برگزار شد همکاری ها حسن پور سال ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۵۸۸۵۰۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مخبر: ایران به دنبال روابط برد - برد با دیگر کشورها است

نخست وزیر بورکینافاسو در حاشیه دومین اجلاس بین المللی ایران و آفریقا با معاون اول رییس جمهور کشورمان دیدار و گفتگو کرد.

به گزارش ایسنا،‌ محمد مخبر عصر امروز (شنبه) در این دیدار که در محل اجلاس سران کشورهای اسلامی برگزار شد، با تاکید بر نگاه ویژه جمهوری اسلامی ایران به توسعه روابط با کشورهای آفریقایی، گفت: تهران در همین راستا علاقه مند است مناسبات خود را به صورت همه جانبه با کشورهای آفریقایی و به‌ویژه بورکینافاسو گسترش دهد.

معاون اول رییس جمهور همچنین با ابراز خرسندی از بازگشایی سفارت بورکینافاسو در تهران در سال ۲۰۲۳ و استقرار سفرای دو کشور با بیان اینکه ظرفیت های خوبی برای ارتقای مناسبات فی مابین وجود دارد افزود: امضای اسناد همکاری در نخستین اجلاس کمیسیون مشترک، مناسبات تهران – واگادوگو را وارد دوره جدیدی کرده که لازم است دو کشور روند اجرایی کردن این اسناد را تسریع کنند.

مخبر با تاکید بر اینکه قدرت جمهوری اسلامی ایران ناشی از پیشرفت در زمینه علم و تکنولوژی است تصریح کرد: ایران آمادگی دارد دستاوردها و پیشرفت های خود را در اختیار دیگر کشورها قرار دهد و در این تعامل بر خلاف غرب و آمریکا که فقط به منافع خود می اندیشند، ایران منافع متقابل دو طرف را به صورت برد- برد مدنظر قرار میدهد.

معاون اول رییس جمهور با بیان اینکه گسترش روابط و مناسبات اقتصادی دو کشور نیازمند توسعه مراودات میان بخش خصوصی دو کشور است اظهار داشت: باید بستر همکاری بخش خصوصی دو کشور را فراهم کنیم که لغو روادید و تسهیل همکاری های بانکی از مهمترین ملزومات در این زمینه است.

نخست وزیر بورکینافاسو نیز در این دیدار با قدردانی از برگزاری موفقیت آمیز اجلاس بین المللی ایران و آفریقا در تهران گفت: روابط دو کشور از سابقه خوبی برخوردار است و بورکینافاسو خواستار استفاده از توانمندیها و تجربیات ایران در عرصه های مختلف صنعتی، بهداشت و درمان و علم و فناوری است.

وی با ابراز خرسندی از پیشرفت ها و دستاوردهای ایران در زمینه های مختلف، بر اراده جدی کشورش برای گسترش روابط دوجانبه با جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • مخبر: توسعه روابط با کشورهای آفریقایی راهبرد اساسی ایران است
  • مخبر: ایران به دنبال روابط برد - برد با دیگر کشورها است
  • توسعه روابط با کشورهای آفریقایی راهبرد اساسی ایران است
  • حجم تجارت خارجی ایران ۱۵۳ میلیارد دلار است
  • امیدواری برای توسعه روزافزون روابط دوجانبه ایران و آفریقای جنوبی
  • استقبال مقامات آفریقایی از توسعه روابط اقتصادی با ایران
  • اراده ایران و کشور‌های آفریقایی در جهت توسعه روابط اقتصادی است
  • رئیسی: اراده ایران و آفریقا در جهت توسعه روابط است
  • غرب تحمل افزایش روابط ایران با همسایگان را ندارد
  • توسعه همکاری های بانکی ایران و افغانستان